Tweedaagse 2018: La Région Audomaroise

Zaterdagochtend, iedereen verschijnt ruimschoots op tijd op de afspraak en iets voor 6h kan de
bus al vertrekken richting Stavele.
Daar worden we verwacht bij Iris van 't Hof van Commerce voor een wel zeer uitgebreid ontbijt.

 

Van daaruit gaat het richting Arques voor een bezoek aan de kristalfabriek.
Hier krijgen we heel het productieproces te zien.  We merken dat er heel wat vuur bij komt
kijken en dat het gasverbruik van deze fabriek aanzienlijk is.
Ook dat er heel veel belang gehecht wordt aan perfecte kwaliteit en dat er bijgevolg
heel wat glas sneuvelt in de strijd.
Gelukkig wordt dit hergebruikt en blijkbaar zorgt het opmengen van glasscherven bij
het zandmengsel ervoor dat de oven minder heet moet gestookt worden om glas te smelten.
En dat scheelt dan weer wat energie.
Jammer genoeg duur de rondleiding net iets langer dan ze ons gezegd hadden, waardoor
er onvoldoende tijd is om uitgebreid rond te neuzen in de winkel.
Misschien moeten we dat eens apart proberen bij te plannen in een andere uistap.

En ja dan is het alweer tijd om de hongerigen (hoewel...) te spijzen en de dorstigen te 
laven.  In de Courtepaille van Blendecques kunnen we genieten van een kipfilet met 
frietjes en - rare combinatie - princesseboontjes.  En als toetje nog een stukje appeltaart
(hoewel we dit laatste niet besteld hadden...)

Dan rijden we naar Wizernes voor een bezoek aan La Coupole.
In deze duitse bunker die gebouwd werd om V1 en V2 rakketen te fabriceren en lanceren, 
leren we heel wat bij over WOII.  Hoewel de audiogidsen af en toe eens raar doen (in herhaling
vallen / switchen tussen de ene uitleg en de andere)
 
 
Maar een interessent museum om heel lang rond te kuieren...

En toch is het tijd om te vertrekken naar onze volgende bestemming.
De rit gaat langs een grote omweg, omwille van de vele kleine straatjes en lage bruggen
waar de bus niet door geraakt, maar Bruno, de chauffeur van Bell Tours, brengt ons zeer 
deskundig veilig tot bij Les Faiseurs de bateaux.

 
Gelukkig is het mooi weer, want het bezoek gaat hier door in open lucht en in een 
halfopen hangar.
Hier krijgen we een boeiende enthousiaste uitleg over hoe de bacoves nog steeds
gebouwd worden volgens de aloude traditie.
 
Na de uitleg kunnen we genieten van een lekkere artisanale wafel en een glas 
biologisch appelsap.

Tijd dan om te vertrekken naar ons hotel.
Dank zijn de 'réquisitionnement' door de 'police judiciaire' van de regio, dus niet 
in Hotel Le Bretagne, maar in hotel IBIS.
Het is daar wel moeilijk om met de bus voor de deur te geraken en weer weg, vanwege de 
smalle straatjes en de wegenwerken.  Maar uiteindelijk lukt het toch en kan iedereen 
zijn intrek nemen.

's Avonds kunnen we dan in het hotel genieten van een lekker avondmaal.
We krijgen varkensgebraad met heerlijke champignonsaus, frietjes en - jawel -
princessebonen!
Daarna blijven sommigen nog nakeuvelen bij een lekker glas in het hotel en anderen
gaan er nog even op uit om een terrasje te doen in het centrum van de stad.

Na een lekker ontbijt de volgende ochtend, is het tijd om een frisse neus te halen.
 
We starten met een bezoek aan de prachtige kathedraal van Saint-Omer,
 
 
vervolgen dan met een gegidste wandeling door de stad
 
 
 
om te eindigen met een blitsbezoek aan het gigantische stadspark.
  
  
 
Oeps en dan is het alweer etenstijd...
De gids brengt ons tot aan de Brasserie Audomaroise, waar we de 'Carbonade Flamande'
kunnen doorspoelen met een huisgebrouwen biertje of een glaasje wijn.

Daarna moeten we even terug naar het hotel om onze bagage op te halen en dan 
moet Bruno weer al zijn rijkunsten aanwenden om ons veilig naar Clairmarais te brengen.

Daar worden we verwacht voor een boottocht op de marais.
Dankzij het fantastische weer (het lijkt wel zomer) en de grappige uitleg van onze gids, 
wordt het genieten tijdens deze mooie boottocht.
 
 
 
 

Na deze ontspannende boottocht is het tijd voor een 'educatief' bezoek.
 
In het 'Maison de la bataille' in Noordpeene, vernemen we alles over deze 
belangrijke veldslag waardoor dit deel van Vlaanderen in Franse handen kwam 
aan de hand van een maquette die bijna zo groot is als het hele museum.
 
We maken er kennis met de wapens die tijdens deze slag gebruikt werden
en onze geschiedenislessen over de europese koninklijke families (die trouwens
allemaal familie van mekaar blijken te zijn) wordt grondig opgefrist.
 

Dan is het tijd om de rit naar huis aan te vatten.
Onderweg houden we nog wel halt bij Iris van 't Hof van Commerce voor een Breughelmenu.
Na een lekkere picon of aperitief van het huis, kunnen we genieten van een heerlijke
klassieke tomatensoep met balletjes.  Daarna mogen we het 'beenhouwerijtje' induiken
om het buffet met huisgemaakte charcuterie aan te vallen.  Het is wel een ongelijke strijd,
want diegene die hier de schotels kan leegmaken, moet nog geboren worden...
We zijn nog steeds bezig in ons 20e jaar, dus tijd om dit nog eens te vieren met een 
prachtige en overheerlijke ijstaart.
 
 

En omdat we nog een centje over hadden  van de Sfeermaeker die niet opgedaagd was
tijdens onze daguitstap en we voor onze 20e jaargang, hadden we nog een verrassing 
voorzien voor de deelnemers: iedereen kreeg een fles huisgemaakt picon mee naar huis.
(dus daarvoor moest die draagtas dienen, niet voor kastanjes, champignons of appelsienen)
 

Moe maar voldaan vertrekken we dan voor het laatste stuk van de rit naar huis.
Wij vonden het een fijn weekend, hopelijk jullie ook...

Tot ziens in december voor de kerstmarkt in Leuven?