Bedrijfsbezoek Geraarsbergen: Mattentaarten, pottenbakkers en een reis terug in de tijd

Zaterdag 6 mei.  Dit jaar valt ons bedrijfsbezoek later dan gewoonlijk (bakkers van mattentaarten zijn
niet zo gemakkelijk te boeken), maar blijkbaar heeft dit ook voordelen, want het is een zalig zonnige dag
als we verzamelen op de parking in de Boelaerestraat in Geraardsbergen.

Om 13h is bijna iedereen er en we stappen bakkerij Nevens binnen.
De bakker heeft één en ander voorbereid en toont hoe je het bladerdeeg moet 'aankloppen' in de vormpjes.  
Amai, dat is pure fitness!

 
Dan volgt een uitleg over hoe de 'matten' gemaakt worden en begint hij aan de bereiding van de vulling.
Tijdens het kloppen van het eiwit, kunnen we proeven van de huisbereide mattentaarten. Lekker!
  
Ondertussen hebben ook de laatste deelnemers hun weg gevonden door de vele éénrichtingsstraten in
Geraardsbergen en kunnen ze aansluiten bij de groep.
De matten worden gemalen (in een vleesmolen notabene), de vulling wordt verder afgewerkt en in de vormen
gespoten.  De bakker rolt het bladerdeeg tot een dun vel dat over de vormpjes uitgerold wordt en dan 
worden de vormpjes losgerold en één voor één dichtgeduwd en bovenaan opengeknipt.

 
 

  
Hier komt toch heel wat handwerk bij kijken.  Eigenlijk is een mattentaart een stukje culinaire kunst.
We krijgen nog wat toelichting over wat er allemaal in de goedkope versies van mattentaarten gedraaid 
wordt (aardappelen!) en ook tips hoe je de enige echte mattentaarten kan herkennen.
Nog een beetje voorraad inslaan om thuis na te genieten en dan is het tijd om te vertrekken naar
het volgend adres.

Bij de pottenbakker 'Den Boelover' kunnen we niet allemaal tegelijk binnen.
Gelukkig is er naast de deur Brasserie Hacienda.  Hier kan een deel van de groep genieten van
een lekker biertje (of twee) op het zonnig terras, terwijl de rest de rondleiding krijgt.

Tijdens de rondleiding komen we te weten dat dezelfde potten met hetzelfde glazuur er
totaal anders uitzien als ze uit de gasoven komen, dan als ze uit de houtoven komen.
 
De pottenbakker legt uit hoe het bakken in de houtoven gebeurt: minutieus vullen (er moet zoveel
mogelijk in) en dichtmetsen (de stenen liggen genummerd klaar, zodat ze vlotjes terug geplaatst 
kunnen worden) en afdichten met klei.  Dan opstoken met hout.
 
 
Eerst lichtjes opwarmen om de oven te drogen, dan in verschillende stappen, die nauwgezet
moeten opgevolgd worden, de temperatuur opdrijven. 12 mensen zijn hier meerdere dagen mee bezig.  
Het is zo arbeidsintensief dat dit slechts één keer per jaar kan uitgevoerd worden.  
De kunstwerkjes die uit de houtoven komen zijn dan ook merkelijk dan diegene die in de gasovens
werden afgebakken.
Ook de zoon des huizes heeft hier een atelier.  Hij is smid en vervaardigt messen in koolstofstaal.
Hij legt ons uit hoe hij deze vorm geeft, aanklopt op het aambeeld en dan uithard door ze te laten
'schrikken' in olie.  Dan worden ze geslepen en krijgen ze een handgemaakt houten handvat.

We gaan nog eens terug bij de buren voor een fris drankje op het zonnige terras, vooraleer we vertrekken 
naar Museum 't Aloam.   In de cafetaria worden we hartelijk onthaald door Herman en na een korte
toelichting over de geschiedenis van het gebouw, beginnen we in drie groepen aan de rondleiding.

De molenaar  geeft uitleg over werking van deze  oude watermolen (niet met een klassiek rad,
maar met een Francisturbine) en toont ons dan hoe het graan gemalen wordt.
 

Via een levensgevaarlijk trapje komen we op de eerste verdieping (gelukkig zorgt Herman ervoor
dat mensen die iets moeilijker te been zijn via buitenom op een gemakkelijkere manier boven
geraken).  Daar vinden we een mooie verzameling oude drukpersen.  
Drukker Geert leert ons heel wat bij over de geschiedenis en evolutie van het drukken.
Hij demonstreert hoe een aantal van deze machines werken en zet zelfs enkele van onze
deelnemers aan het werk om te helpen.  Als beloning krijgen we straks een drukwerkje mee!
 

Dan neemt Swa ons mee voor een reis terug in de tijd.  We komen terecht in een oud
schoollokaal (met kaart van Belgisch Congo, klompen en shorten, banken met inktpotten, enz),
een oude bakkerij en sluiten de rondleiding af met een bezoekje in de woning van de vroegere
molenaar.  Daar krijgen nog te zien hoe de slaapkamers, badkamer, keuken, 'schoon plaats'
en leefkeuken destijds ingericht waren.
 
 
 
We zouden nog uren kunnen rondlopen in dit museum dat volgestouwd staat met massa's
mooi oude authentieke spullen, elk met hun eigen geschiedenis, al is het er wel ferm koud.
Voor we vertrekken gaan we ons nog even opwarmen en onze dorst lessen in de cafetaria.

Om 19h30 vertrekken we dan naar onze laatste afspraak voor vandaag: Bistro André.
We parkeren op het stationsplein van Geraardsbergen.  Oei er zijn er enkele die op het
stationsplein van Viane terechgekomen zijn!  Eens die ook terecht zijn, is er nog een
kleine wandeling tot aan het restaurant en dan kunnen we nog nakeuvelen over van de mooie
namiddag terwijl we genieten van een heerlijke maaltijd.
 

We hebben weer een leuke namiddag gehad en veel bijgeleerd.
Op naar de volgende afspraak: 17 juni gaan we naar Veurne en op bezoek bij Iris
van café 't Hof van Commerce in Stavele.